Lat > Filatelija > Izdanja iz 2005. godine > Tradicija

Tradicija

Grmečka korida

Već 233 godine ljetne borbe bikova, poznate pod imenom Grmečka korida, prepoznatljiva su atrakcija Krajine, a posljednjih decenija i njenog turizma.

Ove godine Grmečka korida se održava 7. avgusta, po 233 put.

Korijeni ove manifestacije sežu u daleku prošlost, kada su pastiri iz Jelašinovaca ispod planine Grmeč okupljali i izvodili bikove na Međeđe brdo da bi ustanovili koji će do slijedećih ljetnih okršaja nositi zvučnu titulu nepobjedivog.

Čarima ovakvog odmjeravanja snage i umijeća bikova nije odolio ni čuveni srpski književnik Petar Kočić, rodom iz nedalekog Zmijanja, koji je potomstvu ostavio jedinstvenu i toplu priču 'Jablan'- i danas nezaobilazno štivo školske lektire.

Sam pisac i njegova pripovjetka postali su odmah još jedan simbol ove priredbe kojoj ravne nije bilo nigdje na području cijele bivše Jugoslavije, dok su je domaćini i organizatori rado poredili sa glasovitom španskom koridom, ističući svoje prednosti.

Manifestacija je okupljala i po 150.000 posjetilaca, a bikovi za borbu su dovođeni i iz drugih evropskih država. Iako se odvijala uz frenetično navijanje publike, i žestoke sudare rogova grdosija teških od tone, dvoboji se završavaju bez krvi.

Prema pravilima Grmečke koride čim bik posrne, okrene leđa ili krene u bijeg vlasnici bikova označavaju kraj borbe. Da bi sve bilo u duhu fer-pleja i bez teših povreda oštri rogovi

bikova se prije borbe otupe. Slava konačnog pobjednika Grmečke koride zna da ushiti do te mjere i vlasnika i bika da ga organizatori moraju satima tražiti i pozivati kako bi mu uručili pobjedničku zlatnu medalju i novčani iznos. Takve strasti i duga tradicija najslikovitije objašnjavaju zašto Grmečka korida nije prekidana ni za vrijeme ratova na ovim prostorima.

Likovna obrada marke: Radomir Bojanić, akademski slikar iz Beograda i Nadežda Skočajić, dipl. grafički dizajner iz Beograda.

Izdavač: SRPSKE POŠTE a.d. Banja Luka.

Copyright © 2011 POŠTE SRPSKE
Besplatan info telefon: 0800-50-50-8
Pređi na glavni sadržaj Post site root > Lat Pomoć (novi prozor) Izdanja iz 2005. godine
Započni pretraživanje
Lat > Filatelija > Izdanja iz 2005. godine > portal > TRADICIJA GRMECKA KORIDA