Lat > Filatelija > Izdanja iz 2000. godine > Mostovi na Drini

Mostovi na Drini

Dužina reke Drine od Šćepan polja do ušća u Savu kod Rače iznosi 346 km prosečne dubine od 1 do 3,5 m. Od najstarijih vremena pa sve do danas, preko Drine i pored nje, vodili su važni trgovački putevi sa njene desne i lijeve obale. Nekada su se za prelaz preko Drine koristile skele kojih je bilo oko trideset, ali su mnoge prestale sa radom poslije podizanja mostova i tri betonske brane. Na Drini danas ima 11 mostova: željeznički kod ušća Lima, drumski kod Broda, četiri u reonu Goražda, kameni i 6etonski kod Višegrada, gvozdeni kod Bajine Bašte, LJubovije i Zvornika, betonski kod Karakaja, kraj Zvornika, Šepka i Pavlovića ćuprija kod Badovinaca u Mačvi.

Most u Bratuncu - Bratunac je grad na lijevoj obali Drine. Godine 1927. proglašen je za samostalnu opštinu i uvršten u spisak mjesta koja je trebalo proglasiti varošicom. Godine 1926. na Drini kod Bratunca i LJubovije podignut je gvozdeni most, čime je omogućena brža i lakša komunikacija između žitelja s obe strane Drine. Građevinske radove na mostu izvelo je preduzeće „Obnova" iz Beograda, pod rukovodstvom Stevana Avramovića. Cijelokupnu gvozdenu konstrukciju za ovaj most prevezao je konjskim i volovskim zapregama Đorđe Besatović, trgovac iz Bratunca.

Željeznički most u Zvorniku - Još davne 1924. godine podignut je željezni most preko Drine koji Zvornik spaja sa Malim Zvornikom u Srbiji, prije koga je na istom mjestu postojao drveni most kada gaje nabujala Drina znatno oštetila. Sadašnji željezni most izgrađen je sredstvima ratne reparacije. Kada je bio završen, zapregama je na njega dovezeno 30 tona kamena da bi se ispitala njegova nosivost. Posle petnaest dana kamen je uklonjen i most je pušten u saobraćaj. Ovaj most služi isključivo kao pješački.

Most u Šepku - Radi boljeg povezivanja mjesta u ovom dijelu Podrinja, tridesetak kilomvtara nizvodno od Zvornika u mjestu Šepak, podignut je 1974. godine betonski most je finansirala Republika Srbija, a izvođač je bilo preduzeće „Mostogradnja" iz Beograda. Ovaj most povezuje Republiku Srpsku sa Loznicom i Srbijom.

Pavlovića most - Na rijeci Drini, između sela Popovi u Semberiji i Badovinaca u Mačvi, podignut jv 1996. godine Pavlovića most. Most je nazvan no većinskii vlasnicima, biznismenima iz Čikaga, Pavlović Slobodanu i Miri, koji su na ovaj način htjeli da pomognu zavičaju i domovini. Po ugovoru o koncesiji drugi vlasnik je Vlada Srbije. Prva faza izgradnje mosta završena je 1992. godine, a druga je izvođena za vrijeie ratnih dejstava i okončana 1996. godine i most je pušten u saobraćaj. Na obje obale Drine nedaleko od mosta u planu je izgradnja modernog grada Slobomira po najsavremenijim svjetskim standardima.

Likovna obrada: Radomir Bojanić, akadenski slikar iz Beograda.

Izdaje: JODP Srpske Pošte.

Copyright © 2011 POŠTE SRPSKE
Besplatan info telefon: 0800-50-50-8
Pređi na glavni sadržaj Post site root > Lat Pomoć (novi prozor) Izdanja iz 2000. godine
Lat > Filatelija > Izdanja iz 2000. godine > portal > MOSTOVI NA DRINI