Ћир > ФИЛАТЕЛИЈА > О филателији

О филателији

ФИЛАТЕЛИЈА - (filos - пријатељ, atelia - ослобођено плаћања) је назив за љубав према поштанским маркама, њихово сакупљање и проучавање, такођер сакупљање омотница, жигова и другог поштанског материјала.

Како би ушли у чаробни  свијет филателије најприје је неопходно усвојити нека постојећа правила, основне појмове и  начине која су битна за сакупљање поштанских марака и стварања квалитетне збирке.
Свака марка има своју материјалну, историјску или сентименталну вриједност. Због тога ни једна марка није безвриједна, те једнаку вриједност имају некориштене марке, као и  оне са печатом.
Оно на шта се посебно треба обратити пажња је какву збирку желимо створити.

Обзиром да се путем поштанске марке разни догађаји урезују у историју, преносе поруке о природном љепотама, спортским успјесима и свему другоме што нас окружује, једна од могућих одлука је креирање тематске збирке. Такве збирке се односе строго на одређену тему и чине прекрасне цјелине које филателију чине привлачним хобијем, јер не постоји нека тема која се на поштанској марки није појавила.


Уколико имате жељу да се упознате са обичајима и културама земаља у којима никада нисте били, онда можете да направите збирку поштанских марака неке одређене земље.. На овај начин можемо путовати и упознати тајне оних мјеста о којима толико маштамо.

Једна од могућности, свакако је, и стварање генералне збирке, која ће садржавати разноврсне марке, без обзира на тему или земљу из које потиче. Овакве збирке нису превише омиљене у искуснијим филателистичким круговима, али уколико Вам филателија представља лично задовољтво, те уколико немате намјеру да судјелујете као излагач на изложбама, овај начин је сасвим прихватљив интересантан.

Copyright © 2011 ПОШТЕ СРПСКЕ
Бесплатан инфо телефон: 0800-50-50-8
Пређи на главни садржај Post site root > Ћир Помоћ (нови прозор) O филателији
Ћир > ФИЛАТЕЛИЈА > O филателији