Издање из 2014. године > fdc-veterinarski institut_20140701_084024

80 година Ветеринарског института ''Др Васо Бутозан''

Почетком 1934. године при Хигијенском заводу у Бањој Луци формирано је Одјељење за ветеринарску епидемиологију, као претеча данашњег Института. Главна заслуга за оснивање припада др Васи Бутозану, чијим се именом Институт данас поноси. Новоформирано одјељење имало је задатак да обавља специјалистичку дјелатност у области ветеринарске медицине на подручју које је обухватало цијелу Врбаску бановину. Развој пословне дијагностике заразних и паразитских болести животиња довео је до смањења и сузбијања истих. Почетком II свјетског рата, 1941. године Одјељење за ветеринарску епидемиологију у Бањој Луци се гаси. За вријеме Другог свјетског рата, под окупаторском власти, формирано Одјељење за ветеринарску епидемиологију наставило је свој рад у измијењеним околностима, а касније одјељење прераста  у Ветеринарски завод.
1944. године, на приједлог др Васе Бутозана донесена је одлука да се Ветеринарски завод Бања Лука сачува као ветеринарска установа. У периоду послије Другог свјетског рата, Завод је остао досљедан у опредјељењу да се развија искључиво као научна и специјалистичка установа у области ветеринарске медицине. Крајем 1998. године Ветеринарски завод добио je статус Института, a имплементација наведеног услиједила је 2001.године одлуком Владе Републике Српске.
Примјена егзактних метода за потврду сумњи на одређене болести животиња и зооноза, контрола исправности и безбједности намирница анималног поријекла и сточне хране је стални задатак и обавеза Института. Данашњи и будући захтјеви базирани на новим ставовима и стандардима по питању дефиниције здравља обавезују Ветеринарски институт Републике Српске да још снажније и одговорније прихвати изазове и постане сигурна и респектабилна институција у европском и свјетском ланцу референтних лабораторија, афирмишући и своје и интересе своје земље.

Аутори марке: мр Божидар Дошеновић и Небојша Ђумић
Издавач: Поште Српске а.д. Бања Лука
Стручна сарадња: Prof. dr Drago N. Nedić

Copyright © 2011 ПОШТЕ СРПСКЕ
Бесплатан инфо телефон: 0800-50-50-8
Пређи на главни садржај Post site root > Ћир > Издање из 2014. године Помоћ (нови прозор) Издање из 2014. године
Издање из 2014. године > portal > fdc-veterinarski institut