Ћир > Филателија > Издање из 2011. године > muzejski eksponati cirilica_20110330_024537
МУЗЕЈСКИ ЕКСПОНАТИ – СТАРИ НАКИТ

Накит у Босни и Херцеговини у XIX и првој половини XX вијека сједињује и чува у себи елементе најстаријих кутура - старобалканске, старословенске, византијске, средњовјековне, српске-балканске, херцеговачке, западномедитеранске, левантинске, средњоевропске.

Историјски, политички, економски и културни услови веома су се видно манифестовали на накиту, као нераздвојном дијелу одјеће, накит је увијек одражавао постојеће стање и живот једне средине. Босанско-херцеговачки накит одражава културну слојевитост која је заступљена у свим његовим садржајима и која га чини изузетно особеним ("босанским". "херцеговачким"), али и сличним са накитом сусједних и даљих крајева јужнословенског и балканског подручја.

To се највише испољава у врстама материјала кориштених за његову израду, технологији и техникама израде, облицима, орнамеитима, намјени...

Мотив на нашим маркама је тепелук, крај XIX вијека. Тепелук је накит кружног облика, ношен нашивен на оглавље, мању или већу плићу или дубљу капу-фес. Израђивали су их од сребра. месинга или некога другог материјала мајстори кујунџије, техникама искуцавања и филиграна.

Тепелуци су дио сеоске и градске ношње. Назив је добио по турској ријечи тeпe, што значи тјеме.

Тепелук са плавим и зеленим каменчићима

Телелук плочица, крај XIX вијека, околина Бихаћа, носиле су га удате жене, израђен је од сребрене жице у облику цвијета, техника филиграна, у средини розета у облику 6 латица, 4 уметнута улошка од стакла плаве и 4 стакла зелене боје, по рубу 7 мањих розетица.

Тепелук са би сером

Тепелук плочица, крај XIX вијека, Бања Лука, носиле су га дјевојке, израђен од сребра, техника филиграна, орнамент у облику розете са 12 латица, у средини конвексна розетица, јалан бисер, 11 минијатурних ромбоидних плочица, 12 минијатурних округластих испупчења, 12 мањих розетица.

Стручна сарадња: Музеј РС

Графичко рјешење марака: Божидар Дошеновић и Небојша Ђумић

Издавач: ПО ШТЕ СРПСКЕ а.д. Бања Лука
Copyright © 2011 ПОШТЕ СРПСКЕ
Бесплатан инфо телефон: 0800-50-50-8
Пређи на главни садржај Post site root > Ћир Помоћ (нови прозор) Издање из 2011. године
Ћир > Филателија > Издање из 2011. године > portal > muzejski eksponati cirilica