Ћир > ФИЛАТЕЛИЈА > Издање из 2010. године > 100 година од рођења Меше Селимовића

100 година од рођења Меше Селимовића

 

Мехмед Меша Селимовић рођен је 26. априла 1910. године у Тузли. У родном граду завршио је основну школу и гимназију. 1930. године уписао се на студијску групу српскохрватски језик и југословенска књижевност Филозофског факултета у Београду. 1944. године прелази у Београд и обавља значајне политичке и културне функције. Од 1947. године живи у Сарајеву и ради као професор Више педагошке школе, доцент Филозофског факултета, умјетнички директор "Босна-филма", директор драме Народног позоришта, главни уредник "Издавачко Предузеће Свјетлост".

Послије прве књиге, збирке приповједака „Прва чета" (1950), с темом из НОБ-а, објављује роман „Тишине" (1961). Слиједе књиге, збирка приповједака „Туђа земља" (1962) и кратки поетски роман „Магла и мјесечина" (1965).

„Дервиш и смрт" (1966) критика је одмах одушевљено поздравила као изузетно дјело. Писци из Босне и Херцеговине предложили су да се Меша овим романом кандидује за Нобелову награду за књижевност.

У својој књизи ''Пријатељи'' Добрица Ћосић, преноси део тестименталног писма Меше Селимовића Српској академији наука и умјетности из 1976. Селимовић пише:

"Потичем из муслиманске породице, по националности сам Србин. Припадам српској литератури, док књижевно стваралаштво у Босни и Херцеговини, коме такође припадам, сматрам само завичајним књижевним центром, а не посебном књижевношћу српскохрватског књижевног језика. Једнако поштујем своје поријекло и своје опредјељење, јер сам везан за све што је одредило моју личност и мој рад. Сваки покушај да се то раздваја, у било какве сврхе, сматрао бих злоупотребом свог основног права загарантованог Уставом. Припадам, дакле, нацији и књижевности Вука, Матавуља, Стевана Сремца, Борислава Станковића, Петра Кочића, Иве Андрића, а своје најдубље сродство са њима немам потребу да доказујем. "

Роман „Тврђава" (1970) је испуњена вjером у љубав, која је схваћена као мост што спаја људе, без обзира на различитост увjерења, цивилизација и идеологија.

Умро је 11. јула 1982. године у Београду.

Графичко рјешење марака: Миодраг Николић. Финална графичка обрада: Божидар Дошеновић и Небојша Ђумић

Издавач: ПОШТЕ СРПСКЕ, Бања Лука
Copyright © 2011 ПОШТЕ СРПСКЕ
Бесплатан инфо телефон: 0800-50-50-8
Пређи на главни садржај Post site root > Ћир Помоћ (нови прозор) Издање из 2010. године
Ћир > ФИЛАТЕЛИЈА > Издање из 2010. године > portal > MESA SELIMOVIC